Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Czy nitkowanie zębów może uszkodzić dziąsła?
Dentystka powiedziała mi, że jeśli dziąsła krwawią, to właśnie znak, że trzeba nitkować częściej, nie rzadziej.
Odpowiedz
Nie ma co panikować, jeśli krwawienie trwa chwilę. Gorzej, jeśli nie ustępuje po kilku dniach – wtedy lepiej iść do dentysty.
Odpowiedz
Ja przez pierwszy tydzień miałam lekkie krwawienia, ale to minęło. Teraz zęby czyste, a dziąsła zdrowe.
Odpowiedz
Krwawienie zazwyczaj znika, jak dziąsła się przyzwyczają. Najgorzej to przestać nitkować, bo wtedy znowu się cofa postęp.
Odpowiedz
Ja nitkuję bardzo delikatnie i nigdy nie miałam problemu. Wystarczy trochę wprawy i cierpliwości.
Odpowiedz
Możesz też spróbować płukanki z rumianku lub szałwii – łagodzą podrażnienia po nitkowaniu.
Odpowiedz
Dentystka mówiła, że zdrowe dziąsła nie krwawią, więc jeśli problem się utrzymuje, to warto zrobić kontrolę.
Odpowiedz
Jeśli nitka się strzępi, to znaczy, że może być zbyt gruba – warto spróbować z woskiem.
Odpowiedz
Ważne, żeby nie przesadzać z siłą. Jak czuć opór, to lepiej zmienić kąt, a nie ciągnąć na siłę.
Odpowiedz
Jak zaczynałam, krwawiło mi codziennie, ale po tygodniu wszystko się uspokoiło. Teraz nie wyobrażam sobie nie nitkować.
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości