Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Czy mycie zębów zaraz po jedzeniu szkodzi?
Wcześniej nie wiedziałam, że mycie tuż po jedzeniu może szkodzić. Dopiero po wizycie u dentysty zaczęłam zwracać na to uwagę.
Odpowiedz
Ja kiedyś myłam od razu po jedzeniu i zauważyłam, że zęby stały się bardziej wrażliwe. Teraz czekam chwilę i problem zniknął.
Odpowiedz
Dentystka wyjaśniła mi, że ślina naturalnie neutralizuje kwasy, więc warto dać jej chwilę, by zadziałała.
Odpowiedz
Czasem wystarczy po prostu wypić szklankę wody po posiłku – to też pomaga oczyścić zęby bez ich uszkadzania.
Odpowiedz
Po każdym jedzeniu lepiej zrobić krótką przerwę – to nic trudnego, a różnica w kondycji zębów jest ogromna.
Odpowiedz
Dentystka powiedziała, że mycie natychmiast po posiłku to jeden z najczęstszych błędów, jakie popełniają osoby z nadwrażliwością.
Odpowiedz
Dentystka mówiła, że szczególnie niebezpieczne jest mycie po cytrusach, winie albo napojach gazowanych – wtedy szkliwo się dosłownie ściera.
Odpowiedz
Ja teraz myję zęby zawsze po około pół godzinie i widzę, że szkliwo wygląda o wiele zdrowiej niż wcześniej.
Odpowiedz
Ja zawsze po obiedzie przepłukuję usta wodą i dopiero po pół godzinie myję. Zęby mam w dużo lepszym stanie niż wcześniej.
Odpowiedz
Niektórzy polecają żucie gumy bez cukru po jedzeniu – pomaga przywrócić neutralne pH i odświeża oddech.
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości